FORUM
hehe naciągane to wszystko troche Wiadomo żę każdy chce ciągnąć w swoją strone - tylko jak jest wzrost u niemca.. to u nas efekty mizerne i po kilku dniach, a jak spadek to u nas dużo większy i już 2 dni przed tym niż faktycznie u nich spadnie.. nie trzeba do opola na kabarety jechac
Po ile teraz mozna sprzedac knura 350 kg ?
po 1.7
Martinus (ur ok 1790r) -> Mateusz -> Wawrzyn -> Wojciech -> Jan -> Zdzisław -> No i ja w linii prostej
Spptch@wp.pl
To raczej oddanie aniżeli sprzedasz, po takiej cenie.
Polski producent sprzeda bezpośrednio z gospodarstwa warchlaki PIC szczepione PCV min 600szt tygodniowo. Wielkopolska. Wszystkie informacje pod nr. Tel 669-998-712
W bez skończoność cena nie może rosnąc mądrzy sprzedali a g............ zostali ślepy w karty nie gra
a kto to tu kur.... mówi że cena ma stale rosnąć, chociaż trochę stabilizacji a nie zaraz o 10 w dół
a co do cen na naszym rynku to pewnie od poniedziałku wielkie obniżki bo jak ktoś słusznie stwierdził to do obniżek to liczy się wszystko, a do podwyżek to cena ze środy
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 15869.html
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 15786.html
plotki z końca kwietnia się potwierdziły
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 15465.html
Polski producent sprzeda bezpośrednio z gospodarstwa warchlaki PIC szczepione PCV min 600szt tygodniowo. Wielkopolska. Wszystkie informacje pod nr. Tel 669-998-712
Po ile te PICe i w jakiej wadze jak chcesz to napisz na PW
Tu nie biadolić Tylko zamiast stawiać chlewnie to budować masarnie !
Tu nie biadolić Tylko zamiast stawiać chlewnie to budować masarnie !
Wyjątkowo się z Tobą zgadzam jeśli rolnicy nie wejdą do przetwórstwa żaden program odbudowy stad nie ma racji bytu będziemy jedynie robić za darmo do śmierci na zachodnie korporacje
tu nie jest problemem przetworstwo ,Produkujemy 70% na zaopatrzenie krajowe,nie pozwala nam sie sprzedawac bezposrednio bez hockow klockow rzucanych pod nogi.PROBLEMEM JEST RZAD I PARLAMENT ulegajacy obcym korporacja i panstwom.Podejrzewam ze chociaz bysmy swinie oddawali za darmo do wlasnego zakladu miesnego to i tak doprowadziliby nas do bankructwai , nie pytajcie KTO chyba nie jestesmy dziecmi
Większość tych co jeszcze świnie mają to na sól im brakuje a niektórym się marzy wchodzić w przetwórstwo , podobnie jest z sprzedażą bezpośrednią ci co by mogli sprzedawać to już zlikwidowali a do tych co zostali to nikt nie pójdzie kupić bo taniej na promocji kupią i nie gorsze .
Dokładnie Stanisławie. Człowiek groszem nie śmierdzi. A tu o przetwórstwie mowa. Kto nie ma miedzi to na d.pie sidzi
No jakiejś części brakuje, ale słabi muszą odpaść. Takie są reguły gry Jak ktoś myślał że latem po 6 sprzeda i się odkuje to chyba zmienił dziś zdanie.
A czy w tym uboju i przetwórstwie takie zyski, też co chwile ktoś bankrutuje. Jedynie jak ktoś rolnika umiejętnie złupi to się odkuje. A jak chłop sam siebie złupi to średni interes z tego.
Ale male przetwórstwo ma szansę. Nie mówię o jakimś molochu, maly zakladzik przerabiajacy kilka swinek tygodniowo, produkujacy dobrą kiełbasę, zresztą przy takiej malej skali produkcji nikogo nie stać na urządzenia do szprycowania mięsa, więc z zasady tam jest dobry produkt
Małe i tylko rodzinne i kiełbaska musi być super.
Ja już to testuje do tej pory było mięso półtusze , ale teraz testuje przerób nie są to olbrzymie ilości , ale niema co biadolić kiełbasę sprzedaje po 20 zł i nie narzekam na zbyt tylko problem mam z znalezieniem dobrego czosnku
Bo ten importowany to syf
Zachęcam do tego samego nie jest to takie straszne
Był całkiem niedawno program jak otworzyć małą masarnie i przerabiać swoje świnie ,koszt wyposażenia masarni o przerobie 2 sztuk na dzień to około 300 000 zlp nie licząc budynków ,oczywiście taka mała legalna masarnia musi spełniać wszystkie przepisy weterynaryjne wiec taka inwestycja zwróci sie po kilku latach zakładając ,że bedzie zbyt na te 2 świnie dziennie a jak interes nie wypali to zlicytuja gospodarstwo komornicy razem z tą masarnią
Małe i tylko rodzinne i kiełbaska musi być super.
Ja już to testuje do tej pory było mięso półtusze , ale teraz testuje przerób nie są to olbrzymie ilości , ale niema co biadolić kiełbasę sprzedaje po 20 zł i nie narzekam na zbyt tylko problem mam z znalezieniem dobrego czosnku
Bo ten importowany to syf
Zachęcam do tego samego nie jest to takie straszne
Prawda ten chiński czosnek to wręcz psuje smak potraw.
Cała tajemnica dobrych kiełbas to mięso ,które powstaje z zbóż ,soi
+zielonka +parowane ziemniaki.
Wszystkie przyprawy powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach nie mogą być zwietrzałe!!
Aromatyczny pieprz, comber ,ziele itp. to smaczna kiełbasa .
..no wędzenie tradycyjnie polskie !!!
Buzka.
Nie ma sie co sraczyc za 2 tyg. może byc o 1 zł drożej. Jak już który ktoś wczesniej napisal koło fortuny sie toczy
Czy skoczy ?
trudne pytanie , ale jedno jest pewne mięsa mleka nie brakuje
podam przykład od siebie
25 lat temu
KROWY : BYŁY W KAZDYM PRAWIE GOSPODARSTWIE PODAJE LICZBY
na 30 gospodarstw krów było 87 szt
dziś są te krowy w 3 gospodarstwach ale sztuk jest 180
Tuczniki : było 350 i tez prawie w każdym gospodarstwie ,a jest dzis 5300 szt w 3 gospodarstwach i buduje sie na tej wsi kurnik na 65 tys kurcząt
Braknie mięsa ?
A ludzi jest więcej w Polsce niż 25 lat temu ?
Zostawiam każdemu pod rozwagę
Bardzo prosze o podobne statystyki od państwa jak jest u was
A ile zakładów upadło przez 25 lat ?
Powstały molochy czy smaczna jest kiełbasa z tych molochów ?
No masz rację ale nie wszędzie tak jest u mnie w wiosce nikt krów nie hoduje a kiedyś była nawet mleczarnia co do zakładów to był kiedyś mały zakład miał ubój i robił wędliny po które ludzie z daleka przyjeżdżali potem Unia zakazała uboju ale wędliny nadal produkowano tyle że jak zakład wykupił kierownik to zaczoł unijne receptury wprowadzać i pomału klieni zaczęli znikać jeszcze rok dwa i będzie po zakładzie a dziś w tygodniu mówili że tylko duże mają rację bytu i trza im pomagać tyle że nie wiem kto będzie to kupował wątpię że z takimi wyrobami na targi zagraniczne jadą bo to co u nas w sklepach to nawet pies omija
U nas przetrwał mały zakładzik rodzinny i zaopatruje na stoły weselne wyroby drogie ale smaczne w molochach syf niech minister Sawicki konsumuje . Jadłem taka kiełbasę z takiego molochu nie wymienię go bo zamkną mnie
Po prostu śmieci to winno iść do psów
No co Ty psy muszą mieć karmę najwyższej jakości a człowiek nie świnia zje wszystko
u nas się bije kabana i robi wyroby, które są super jakości bez szprycy, czasami jak sporo mięsa zostanie jeszcze do gotowania, to kupuje u lokalnego masarza który produkuje wędliny w starej szopie bez zadnych hacapów i norm, kiełbasa u niego po 20 zł ale je się to ze smakiem, a nie tak jak sklepowe że da się zjeść. Chociaż są i zakłady takie jak ten do którego ja sprzedaje kabany że mają dwie linie produktów tzw. masówkę i wędliny de luxe, i za te de luxe kiełbase też trzeba w sklepie zapłacić 25 zł i też jest smaczna.
Wstydziłbyś się jeść wędliny bez HCCP i powinieneś tak jak rolnicy którzy dostarczają 3 tyś i więcej do Pini i kupująą wyroby tylko ze swoich świń zasilałbyś wtedy budżet państwa i mógłbyś otrzymać dofinansowanie na rozwój dzieki czemu mógłbyś jeszcze więcej sprzedawać do Pini A odnośnie cen jakie macie propozycje na przyszły tydzień bo zamierzam rzucić kilka sztuk na rynek i obawiam się aby jakich spadków tym nie wywołać w skutek zwiększonej podaży surowca
elk 5.6
4,2 + vat za żywą
----------------------------
KAROLA985
0909 kilka dni temu mówiłaś ze teraz tylko w górę a jak ktos napisał ze podrozeje to odrazu z góry go negujesz i zasypujesz argumentami ze podrozec nie może...nie rozumiem takiego zachowania, zmienny jak kobieta z cały szacunkiem.
u nas się bije kabana i robi wyroby, które są super jakości bez szprycy, czasami jak sporo mięsa zostanie jeszcze do gotowania, to kupuje u lokalnego masarza który produkuje wędliny w starej szopie bez zadnych hacapów i norm, kiełbasa u niego po 20 zł ale je się to ze smakiem, a nie tak jak sklepowe że da się zjeść. Chociaż są i zakłady takie jak ten do którego ja sprzedaje kabany że mają dwie linie produktów tzw. masówkę i wędliny de luxe, i za te de luxe kiełbase też trzeba w sklepie zapłacić 25 zł i też jest smaczna.
No!!!
..coś w tym jest ,ale świniak musi przejść procedury , musi być zabity , mysi być zamrożony , przewieziony , rozmrożony ,ponownie zamrożony.
...potem trafia do przerobu ,a jeszcze czasami jedzie z e 350 km i trafia na stół do przerobu.
..ile ludzi ma robote !!
.no i wtedy wyrabia się pasztetowo , A powinna być wątrobianka.